H V O R D A N   S T A R T E T   D E T   ?

På denne siden skal jeg gi litt informasjon om hvordan jeg begynte å lage kniver og senere registrerte meg som selvstendig næringdrivende. ( i 2002 ble jeg pensjonist og har virksomheten som hobby)
Det vil også være naturlig å fortelle om forhistorien til Norsk Knivforening fordi den ble også en del av min historie. La meg kort fortelle om hva som er spesielt for meg, og til slutt gi noen referanser til organisasjoner og aktiviteter.

DET BEGYNTE SOM EN HOBBY

De fleste  av mine hobbyer har å gjøre med å bruke hendene og å skape noe. Seilskutebygging, var krevende og utviklende. Det var en tilfeldighet at jeg som skutebygger fikk en kniv med håndsmidd blad og med en slire som fort gikk istykker. Kniven var kjøpt på Norsk Skogbruksmuseum og daværende ansvarlig for kniv, Åsmund Eknes (D.25.7.81), skaffet meg kontakt med Alf Magne Tverrstøl, student ved Norges Handelshøyskole. Han hadde laget en dataliste "Oversikt over knivsmeder, sliremakere,  skaftmakere, og knivsamlere i Sør-Norge". Via listen oppsporet jeg en som ville lage ny slire til kniven. Jeg opplevde å sitte på verkstedet en hel natt til en av de mest kjente knivmakere i Telemark. Jeg ble "tent" og skiftet hobby momentant.

Det fantes ingen bøker om å lage kniv sent i syttiårene,  og ingen holdt organiserte kurs. I tillegg fantes det ikke noe knivmiljø i Oslo. På Norsk Skogbruksmuseum fantes det en god del gamle kniver som ble utgangspunkt for mitt selvstudium. Min gode kontakt med museet medførte at jeg to år senere satt på gressplenen og laget kniver utenfor museumsbygningen, under De Nordiske Jakt og Fiskedager i 1981 og 1982.

POPULÆRT MED KNIV

I 1982 var interessen for kniv så stor at jeg fikk ideen til å etablere "Slireknivens venner". Datalisten fra Tverrstøl hadde jeg fremdeles. Den ble brukt påny til å kontakte knivmakere (se klipp fra brevet til venstre ).


Budskapet var:  Har du lyst til å bli med på Nordisk Knivmakertreff ?

I løpet av 1983 hadde jeg samlet inn så mye dokumentasjon at det kunne oversendes til Norsk Skogbruksmuseum. Der ble matriellet vurdert og museet inviterte til Nordisk Knivmaker-/knivsamlertreff, og i 1984 ble Norsk Knivforening stiftet på Elverum

REGISTRERT SOM SELVSTENDIG NÆRINGSDRIVENDE

KNIVMAKERIET FGH ble registrert i 1986 og jeg ble profesjonell knivmaker.


Jeg laget kniver, smykker, belter og skinnposer og holdt knivkurs.
FGH etter navnet er registreringsmerket (ansvarsmerket) for gull-, sølv- og platinavarer. Merket benyttes som stempel på alle sølvvarer, samt logo og andre steder hvor merking passer.

OG SÅ HAR DET HELE SLUTTET SOM HOBBY

All start har også en slutt. Tiden har gått siden 1986, da Knivmakeriet FGH ble registrert. Etter en periode med uførhet er tiden som pensjonist blitt en realitet. Jeg sitter idag igjen med en stor kompetanse som jeg vil fortsette å bruke, så nå er foretaket nedlagt, men hobbyen er kommet tilbake. Skapergleden er stor, og aktiviteten gir livet en fortsatt mening.  Knivmakeriet FGH er blitt et kjent navn, og mang en kniveier har kniv levert fra dette verkstedet. Jeg fortsetter med å bruke navnet, kanskje skulle jeg kalle det HOBBYMAKERIET ?

SERTIFIKAT SOM MEDFØLGER KNIVER

Alle kniver laget i 1982 og senere er numerrerte og merket FGH.

Et sertifikat følger med.
Dette garanterer for håndverket og inneholder en beskrivelse av kniven.
Alle knivene er innført i en produksjonssjournal og fotografert.

DET SPESIELLE

Jeg har utviklet en overflateteknikk på treskaft som jeg kaller for  flerfargeteknikk.
Fargingen er en kombinasjon med oljebehandling.

Teknikken gir en spesiell struktur i treverkets eget mønster og en vedlikeholdsfri overflate.

SØLVRELIEFF

På smykkeknivene bygger jeg opp mønsteret i relieff.
Spesielt heldig er dette på bunadknivene hvor mønsteret harmonerer med broderiene og bordene, og danner en linje mellom tradisjon og kultur.

MER OM SØLV

På en rekke av knivene til  folkedraktene brukes filigranarbeider.
Teknikken lages på alle typer sølvbeslag, både på skaft og på slirer.

REFERANSER

*... Engasjert av Norsk Skogbruksmuseum som sliremaker under utstillingen
"Kniver til håndverk og festbruk" i 1983.


*... Valgt ut til å delta i kulturprogrammet for
de XVII Olympiske vinterleker i  1994, hvor Norges Husflidslag's jury ga sølvsmykkene kvalitetsmerket   " SPOR"   for produktenes gode form og utførelse, og


*... Representerte Norge med kniv i
     Musee National Des Arts et Traditions Populaires i Paris 1994.


*... Registrert i  Håndverksregisteret De Sandvigske Samlinger.
    Har vært husflidshåndverker i Oslo.


*... Juryert som medlem av Foreningen Brukskunst i 1995.


*... Registrert i Norway Crafts og deltok i den permanente utstillingen
     på Vestbanen i Oslo.

HOVEDSIDE | MITT JUBILEUM | NYHETER | PRODUKTER | SERVICE | LITT AV HVERT | OM MEG | MIN DESIGN | KJØPSINFORMASJON | KONTAKT MEG

Webmaster: Finn Hornslien   Copyright © 2005 Finn Hornslien

Denne siden er generert av GoOnline